Novice

Nazaj

Stran 2 od 2 (Vseh vnosov: 15)

Vabilo v Pišece za mlade - »Moja hiša je tvoj dom«

Naše društvo v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob finančni podpori Urada za Slovence po svetu tudi letos organizira bivanje slovenskih skupin oz. družin, ki živite izven domovine. Vabimo vas v Pleteršnikovo zidanico, ki je v osrednjem delu tudi kulturni spomenik.

Povabilo rojakom, ki niso člani društev

Društva Pleteršnikova domačija Pišece vas vabi, da izkoristite možnosti bivanja v Pleteršnikovi zidanici v Pišecah pri Brežicah v okviru projekta Moja hiša je tvoj dom z nadgradnjo za mlade Od Maksa do faksa. Odlično je za družine, pa tudi sicer. Učenci in dijaki se v času pouka lahko pridružijo vrstnikom v OŠ Pišece ali v gimnaziji oz. trgovski ali ekonomski šoli v Brežicah. September pa je rezerviran (ni pa nujno) za študente. Počutili se boste kot doma, hodili v trgovino po živila, si sami kuhali, srečevali z domačini in govorili slovensko, se vključili v delovanje naših društev...

Slava Pleteršniku in oda Pišecam

V Pišecah so na tradicionalnem simpoziju, Pleteršnikov dan, predstavili biografski roman o znamenitem Pišečanu, piscu slovensko–nemškega slovarja, Maksu Pleteršniku.

Projekt Moja hiša je tvoj dom, z nadradnjo „Od Maksa do faksa“ je vključeval tudi Pleteršnikov dan

13. septembra 2018, na 95. obletnico smrti leksikografa Maksa Pleteršnika, so v Pišecah pred njegovo rojstno hišo pripravili Pleteršnikov dan. Ob bogatem kulturnem programu so predstavili zbirko strokovnih člankov z lanskega simpozija jezikoslovcev na temo Slovenska jezikovna politika in njeni porabniki (referate je objavila revija Slavia Centralis) in nato še izid biografskega romana pisatelja Rudija Mlinarja s krovnim naslovom Maks Pleteršnik in s podnaslovom Teden s slovaropiscem. Publiko na Pleteršnikovem dnevu 2018 so sestavljali številni obiskovalci iz vse Slovenije in tudi tujine.

Stran 2 od 2 (Vseh vnosov: 15)

Stopite v stik

Društvo Pleteršnikova domačija Pišece

Modri

Cert ID: 0034/00034

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo Pleteršnikova domačija Pišece
Matična številka: 1187031000