aaaaaaaaaOd Maksa do Faksa 2022

Od Maksa do Faksa 2022

Pišece za mlade

Nazaj

sreda, 31. avgust 2022petek, 30. september 2022

Naše društvo v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob finančni podpori Urada za Slovence po svetu letos drugič organizira bivanje mladih Slovencev, ki živite izven domovine, in že študirate v Sloveniji ali se boste v študijskem letu 2022/23 vpisali v 1. letnik študija ali pa vas zanima nadaljevanje študija na eni od slovenskih univerz.  Vabimo vas v Pleteršnikovo zidanico, ki je v osrednjem delu tudi kulturni spomenik. 

Prihajaš na študij v Slovenijo? 

Lahko prideš že septembra (ali po dogovoru) in se v zidanici privajaš na študentsko življenje z drugimi mladimi Slovenci iz različnih držav.

Organizatorji:

  • Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, Slovenija
  • (Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine „Maks Pleteršnik“ Pišece)

 

  • Časovno: Čas bivanja najmanj 2, največ 7 nočitev oz. po dogovoru za udeležence iz bolj oddaljenih krajev
  • Kraj: Od 31. avgusta do 30. septembra 2022 (ali po dogovoru)
  • Cena: Brezplačno

Pišece so vasica v zaščitenem območju Kozjanskega parka, na poti med Termami Čatež pri Brežicah na jugu  in Termami Olimia v Podčetrtku na severu.

Bivanje v zidanici vam bo všeč, če imate  radi naravo, mir in tišino. Najbližji wi-fi je v gostilni (500 m od zidanice) in pri šoli, pot do zidanice zadnjih 300 m poteka po  gozdni poti – malo težje dostopno z avtom, kadar dežuje. (Do vašega prihoda bomo v zidanici poskrbeli za wi-fi.)

Želimo, da bi bogato kulturno, jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika in našo naravno dediščino lahko doživelo čim več naših rojakov. Tako ohranjamo spomin na dragoceno slovarsko delo Maksa Pleteršnika, ki ¨Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika,¨ kot piše na njegovem nagrobniku v Pišecah. Poleg spoznavanja dežele in kulture prednikov lahko doživite slovenski jezik v pristnem okolju in ob druženju z domačini. 

V zidanici je 5 ležišč (2 pograda in 1 pomožno ležišče), čajna kuhinja z osnovnimi potrebščinami (možno kuhanje obrokov) z jedilnico oz. prostorom za delavnice, wc in kabina za tuširanje. 

Za prevoz in prehrano poskrbite sami, lahko naročite kosilo v šoli. 

Če boste prišli v Slovenijo z avtobusom, vlakom ali letalom, bomo mi poskrbeli za prevoz do Pišec in nazaj. 

Iz Pišec do Brežic in nazaj vozi lokalni avtobus, ki bo za vas brezplačen.

Iz Brežic redno vozijo vlaki in avtobusi v Ljubljano in Maribor.

Vsaka skupina bo dobila ¨domačega prijatelja¨, domačina, prostovoljca, ki bo poskrbel za vašo namestitev, vas seznanil z vsemi dogodki v bližnji okolici in vam bo tudi sicer na voljo, če boste kaj potrebovali.

Po vaših željah in možnostih se boste lahko vključevali v dejavnosti v Pišecah, Brežicah (Mladinski center, gimnazija ali srednja ekonomska šola) in v kraju, kjer boste študirali. V omenjenih šolah boste lahko obiskovali pouk in tako izpopolnjevali znanje slovenščine. Pa kakšen vtis boste zapisali  v dnevnik zidanice.

Če boste želeli, boste lahko v šoli v Pišecah izvajali  prostovoljne dejavnosti za učence, npr.: športno, likovno, gledališko, jezikovno delavnico ... 

Za prijave, usklajevanje terminov bivanja, sprejem in  namestitev bo poskrbelo Društvo Pleteršnikova domačija. Vodenje dokumentacije bo potekalo v skladu s predpisano zakonodajo (tudi glede varovanja osebnih podatkov). 

Prosti in zasedeni termini bodo objavljeni na FB Maks Pleteršnik (Dogodki - Koledar).

Prilagamo obrazec za prijavo in se veselimo srečanja z vami.

Rut Zlobec,
vodja sekcije za stike s Slovenci po svetu

Martin Dušič,
predsednik društva

¨Rastem. Boljšam se. To je smisel življenja človekovega.¨ prof. Maks Pleteršnik

študȋrati, -am, vb. impf. studieren.

spoznáti, -znȃm, vb. pf. 1) erkennen; wiedererkennen: nisem te več spoznal, tako si se izpremenil; po obleki koga s.; pismo s., eine Urkunde agnoscieren, Cig.; — wahrnehmen: na očeh s., an den Augen ansehen; iz pisem s.; — kennen lernen: do dobrega s. koga, einen ausstudieren, Cig.; s. samega sebe; s. se s kom, mit jemandem bekannt werden, Mur.Cig.; — zur Erkenntnis gelangen: resnico s.; — kar spoznam, soviel ich abnehmen kann, nach meiner Einsicht, Cig.Jan.; erachten; za dobro, potrebno s.; — 2) anerkennen; — gerichtlich entscheiden, Z.; za nedolžnega s., freisprechen; — zuerkennen, C.; to je meni spoznano, Z.; — 3) bekennen, Cig.Jan.; sama je kralju spoznala, Jsvkr.

(iz Pleteršnikovega slovarja)

Stopite v stik

Društvo Pleteršnikova domačija Pišece

Modri

Cert ID: 0034/00034

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Društvo Pleteršnikova domačija Pišece
Matična številka: 1187031000